Na het behalen van mijn Saswitha Yoga diploma wilde ik graag de specialisatie Zwangerschapsyoga volgen, niet wetende dat dit een hele grote missie en passie voor mij is geworden.

Sinds 2009 geef ik dan ook met heel erg veel plezier les aan zwangeren. Daarbij biedt ik de zwangeren na de bevalling een cursus Babymassage aan en voor de jonge moeders zelfs een cursus Fit na de Bevalling.

Na het afronden van de specialisatie Zwangerschapsyoga, mag ik ook onderdeel uitmaken van het super goede docententeam van de Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Met veel plezier geef ik les in het specialisatiejaar Zwangerschapsyoga, maar ook in het eerste Basisjaar en de module Yoga en Wijsbegeerte. Lessen volgen doe ik nog steeds en ongeveer 1x per jaar ga ik naar India om daar les te krijgen van mijn lerares en Guru Mataji (Sadvi Abha Saraswathi). Uitgeleerd op het gebied van yoga ben ik nooit.
In 2000 kwam ik via een inspirerende Power Yoga docent op een Open Dag op de Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte te Bilthoven terecht. De binnenkomst in het prachtig gelegen gebouw voelde als een thuiskomst. Ik heb mij die dag toen ook direct aangemeld voor de opleiding.

Ondanks dat ik al heel veel opleidingen op het gebied van yoga had gevolgd, leerde ik van Diana, Anneke en Jos nog meer. De lessen gaven nog meer verdieping.

Nadat ik de 3 basis jaren had afgerond en daarna verschillende modules hebt gevolgd, ben ik mij eerst gaan specialiseren in Chakrapsychologie. Deze specialisatie gaf mij het gevoel dat ineens alles wat ik voorgaande jaren geleerd had, op zijn plek viel. Ik ervoer een enorme verdieping. Het onderwerp van mijn scriptie om de afleiding af te ronden was ‘Yoga Chikitsa, verklaard aan de hand van de chakraleer’. Yoga Chikitsa betekent yoga therapie en bestaat uit een vaste serie asana’s, ook wel de ‘Primary Series’ van Ashtanga genoemd. Totaal geen Saswitha yoga, maar ik was erg benieuwd wat deze Primary series nu zo therapie-achtig maakt en hoe deze te verklaren is aan de hand van de chakra-leer, omdat de chakraleer één van mijn boeiendste passies is.

 

Het maken van de scriptie werd een zeer leerzame reis, waarin ik o.a. de prachtige verbinding ontdekte tussen het fysieke- en het pranalichaam.

 

Al op jonge leeftijd ben ik bevlogen door yoga en heb ervaren hoe yoga de eenheid van lichaam en bewustzijn is, waarbij de adem de verbinding vormt. Vanaf 1989 geef ik met veel passie en plezier privé- en groepslessen. Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw ben ik verschillende opleidingen gaan volgen in binnen en buitenland. In deze verschillende soorten yoga opleidingen heb ik ervaren hoe yoga je kan helpen op weg naar rust, concentratie en kracht.

 

Het is ooit begonnen met het lezen van de boeken van A. Lysebeth en Rama Polderman. Op mijn slaapkamer beoefende ik de beschreven  asana’s (lichaamshoudingen), pranayama’s (adembeheersing oefeningen) en meditatie. In deze boeken werd ik toen al diep  geraakt  door het beschreven Achtvoudige Pad van Patanjali. In de loop der jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in de Yoga Sutra’s, maar ook de Bhagavad Gita en Ramayana. Deze boeken kwamen in de verschillende yoga opleidingen vaak weer terug. Niet alleen bij de Hatha Yoga opleidingen, maar ook bij Ashtanga yoga, Purna Yoga en Pralaya yoga.

 

J E A N E T   S I D D H I

Yoga met Jeanet Siddhi
copyright © 2023 Ron Broekhart

E M A I L

phone +31-683119922